Samenwoners en alimentatieafspraken

Posted by: NHIJ Category: Algemeen, Personen- en familierecht Tags: Comments: 0

Bij echtscheiding bestaat in Nederland een wettelijke alimentatieregeling. U kunt daarover zelf afspraken maken en laten vastleggen. Anders stelt de rechter op basis van draagkracht de alimentatie vast. Woont u samen, dan kunt u alimentatieafspraken vastleggen in een samenlevingscontract. Ons kantoor adviseert u graag. Wanneer u het ondanks afspraken in een samenlevingscontract niet met elkaar eens wordt over alimentatie, dan kunt u naar de rechter.

Duurzaam samenwonen
Wanneer u partneralimentatie betaalt en uw ex trouwt of gaat een geregistreerd partnerschap aan, dan hoeft u de alimentatie niet langer te betalen (voor kinderalimentatie gelden andere regels). Dit kan ook gelden wanneer uw ex duurzaam gaat samenwonen. Een en ander is afhankelijk van de vastgelegde afspraken.

Genegenheid
Wanneer uw ex in uw ogen duurzaam gaat samenwonen en zij/hij betwist dat, dan zult u moeten bewijzen dat er sprake is van duurzaam samenwonen. Dit kan een onaangename klus zijn, waarbij de laatste restjes genegenheid tussen u en uw ex kunnen verdwijnen. Het is beter ‘on speaking terms’ te blijven en eventueel een mediator in te schakelen.

  • Woont u samen, dan kunt u alimentatieafspraken vastleggen in een samenlevingscontract.
  • Wanneer u het ondanks deze afspraken hierover niet eens wordt, dan kunt u naar de rechter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *